انجمن آبی گرافیک
مراحل پیش از چاپ - نسخه قابل چاپ

+- انجمن آبی گرافیک (http://forum.abipic.com)
+-- انجمن: گرافیک (http://forum.abipic.com/forumdisplay.php?fid=3)
+--- انجمن: نکته های آموزشی (http://forum.abipic.com/forumdisplay.php?fid=67)
+--- موضوع: مراحل پیش از چاپ (/showthread.php?tid=81)



مراحل پیش از چاپ - abipic - 09-15-2012

مرحله ی پیش ا زچاپ PrePress
پیش از چاپ شامل کلیه ی مراحل از طراحی تا انتقال تصویر بر روی پلیت است که شامل:
طراحی ، آماده سازی و تهیه ی پلیت (زینک) می باشد.
مرحله ی طراحی و آماده سازی اصولاً کاری است که به عهده ی گروه گرافیکی و طراحی است، که شرح آن در این جا ضرورتی ندارد .فقط باید بدانیم که اگر کار چاپی ؛ کتاب، مجله، بروشورو... باشد فرم بندی نیز در همین واحد انجام خواهد شد.

اصلی ترین و حساس ترین قسمت پیش از چاپ لیتوگرافی است که باید تحت نظارت و کنترل کافی بر فیلم و زینک صورت گیرد.

در ابتدا لیتوگرافی به روش سنتی (دستی ) انجام می شد اما اکنون به روش دیجیتالی است.

نخست فیلم توسط دستگاه ایمج سترImage Setter تهیه شده سپس در قسمتی بنام قید کپی قرار داده می شود .
فیلم طلق شفافی است با سه لایه : 1- لایه پایه 2- قشر رابط 3- امولسیون ( ژله )
فیلم معمولاً ناخوانا تهیه میگردد که بعد از انتقال بر روی زینک خوانا شود. زیرا همان طور که در قسمت چاپ توضیح خواهم داد در پروسه ی چاپ افست طرح بر روی سیلندر زینک خواناست و بعد از انتقال بر سیلندر لاستیک ناخوانا شده و با انتقال بر روی کاغذ خوانا می گردد.
( در چاپ افست به تفضیل شرح خواهم داد)
بعد از تهیه فیلم نا خوانا آن را بر روی پلیت در دستگاه قید کپی قرار می دهند تا زینک مورد نیاز تهیه شود.با وکیوم فیلم برروی فلزی بنام زینک که جنس آن از روی و آلومینیوم می باشد و با تاباندن اشعه ی ماوراء بنفش و سپس ظهور آن بوسیله ی داروی ظهورطرح مورد نظر بر روی زینک ثبت می گردد. در تهیه زینک ضروری است دقت کافی در نظر گرفته شود زیرا کمترین نقصی در آن باعث خراب شدن کلیه کارهای چاپی که از روی آن زینک تهیه میگردند خواهد شد.
در روش های پیشرفته تر بوسیله دستگاهی بنام پلیت ستر Plate Setterمستقیماً زینک تهیه می شود و دیگر نیازی به تهیه فیلم و ظهور زینک نیست. این دستگاه دستورات لازم را به طور مستقیم از سِروِری که به آن متصل است دریافت نموده واطلاعات گرفته شده را بر روی زینک ثبت می نماید. توضیح اینکه این زینک ها معمولاً برای تیراژ محدودی پاسخگو هستند و اگر تیراژ کار چاپی از حدود 10000 کار بیشتر شود کیفیت خود را از دستمی دهند لذا در صورت نیاز برای تیراژ بالاتر ضروری است زینک را در دستگاهی که اصطلاحاً به آن کوره می گویند بسوزانند که به این روش زینک سوزی می گویند. اصول کار بر این است که زینک از کوره به مدت زمان حدود 5 دقیقه عبور می کند و تحت حرارت مشخصی قرار
می گیرد و به این طریق مقاومتر می گردد.
اصول کارهای رنگی در چاپ بر پایه چهار رنگ قرمز – آبی – زرد و مشکی است که گفته می شود. CMYK
C آبی = سایان = M = ماژنتا = قرمز
K = مشکی Y = زرد
بنابر این برای هر رنگ باید یک پلیت (زینک) تهیه شود به این شکل که،مثلا تمام قسمت های طراحی اولیه که دارای رنگ ماژنتا هستند بر روی زینک ثبت شده و بقیه رنگ ها حذف می گردند و بدین طریق زینک ماژنتا تهیه می شود و نیز برای هرکدام از سه رنگ دیگر همین شیوه پیاده خواهد شد.
اگر رنگی که ترکیبی از دو رنگ است، درکاروجود داشته باشد رنگ های تشکیل دهنده در دو پلیت ثبت خواهند شد. مثلاً رنگ سبزی که در طرح است بر روی پلیت سایان با درصد مشخصی که رنگ سایان دارد ثبت شده و بر روی پلیت زرد با درصد معین رنگ زرد ثبت می گردد و هنگام چاپ از ترکیب مرکبها رنگ سبز حاصل خواهد شد.
البته در برخی از چاپ ها زینک وجود ندارد و طرح بر روی کلیشه پیاده می شود مثل چاپ گود(فلکسو – هلیو و...) و در اسکرین هم اصول بر فیلم و شابلون است که در قسمت های بعدی به اختصار در مورد همه ی شیوه های چاپ خواهم نوشت.
به کلیه ی مراحلی که در این جا خلاصه وار ذکر شد مرحله پیش از چاپ ( در چاپ افست) گفته می شود.